Asukkaat

Aurorassa asuu tällä hetkellä aaseja, kukkoja, vuohia, kanoja, lampaita sekä kaneja.

Aurora

Turvakoti on nimetty Auroran mukaan, sillä Aurora on ensimmäinen virallinen turvakodin asukki. Hän on yksi kuudesta lampaasta, jotka pelastettiin teurastukselta vappuna 2023 lopettaneelta tuotantolammastilalta. Aurora on syntynyt vuonna 2017.

Aurora on rohkea ja hänen olemuksesta huokuu rauhoittava viisaus. Aurora antaa esimerkillään tukea ja turvaa myös lauman varovaisemmalle lampaalle, Poppelille. Aurora on uuhi ja rodultaan suomenlammas.

Poppeli


Poppeli kuuluu samaan laumaan kuin Aurora, hänet pelastettiin teurastukselta vappuna 2023. Poppeli on syntynyt vuonna 2018. Poppeli on lauman varovainen tarkkailija. Hän pohdiskelee huolellisesti, ennen kuin päättää tehdä jotain, ja mielellään tarkkailee uusia asioita ja ihmisiä turvallisen välimatkan päästä lempeine silmineen.

Poppeli on kuitenkin jo rohkaistunut huomattavasti siitä, kun saapui uuteen kotiinsa, ja on jo uskaltautunut rapsuteltavaksi asti luotettavaksi toteamiensa hoitajien luokse. Poppeli on uuhi ja rodultaan suomenlammas.

Lahjoita Poppelille

Ilo


Ilo kuuluu samaan laumaan kuin Aurora ja Poppeli, hänet pelastettiin teurastukselta vappuna 2023. Hän on syntynyt vuonna 2021. Ilo on kuin pieni aurinko. Hän on lampaista pienin ja kaikista kesyin. Ilo rakastaa rapsutuksia, ja Ilon häntä alkaakin heilua hurjasti, kun häntä rapsuttaa ja palautetta tulee heti kun rapsutukset loppuvat.

Ilo haluaa olla kaikessa mukana ja on yleensä ensimmäisenä paikalla tutkimassa, kun jotain uutta tapahtuu. Ilo on uuhi ja rodultaan suomenlammas. 

Bää


Bää on 2016 syntynyt uuhi, joka eli aiemmassa kodissaan kahdestaan veljensä Maxin kanssa. He tulivat karitsoina hyvää tarkoittavaan, mutta liian vähän lampaiden tarpeisiin perehtyneeseen kotiin. Lammas tarvitsee minimissään 4-5 jäsentä laumaansa ja laidunkin olisi kesällä suotava. Tämä ei onnistu tavallisessa omakotitalossa. Lammas on myös pitkäaikainen sitoutumus, ja Bään entisessä kodissa ehti jopa talon isäntäväkikin vaihtua. Onneksi Bää on nyt saanut oman lauman! Bää on aluksi vieraille hieman arka, mutta tutustuessaan hän osaa vaatia ihmisiltä palveluja, kuten mahan rapsutusta. Rodultaan Bää on kainuunharmas.
Lahjoita Poppelille

Max

Max on 2016 syntynyt oinas eli kastroitu pässi. Hän on elänyt aina lemmikkinä, ei tuotantoeläimenä. Vaikka Max on saanut aina rakkautta ja hoivaa, on eräs oleellinen asiapuuttunut: oma lauma. Max eli aiemman elämänsä kahdestaan siskonsa Bään kanssa. Kaksi lammasta ei ole lauma, mikä on näkynyt mm. liiallisena leimautumisena ihmiseen.

Onneksi tämä suuri, lempeä oinaspoika on nyt saanut oman lauman! Max tykkää olla siellä missä tapahtuu. Kun hän on rento ja iloinen hänen hymynsä kirkastaa synkimmänkin päivän! Rodultaan Max on kainuunharmas.


Käärijä


Käärijä muutti Auroraan toukokuun lopussa 2023 noin vuoden ikäisenä. Käärijä on kotoisin harrastekanalasta Etelä-Lapista. Käärijää alettiin omassa laumassaan syrjiä ja nokkia, minkä vuoksi hän joutui elämään eristyksissä.

Omistajat etsivät hänelle uutta kotia ja niin Käärijä päätyi Auroraan. Käärijän pää oli Auroraan tullessa täysin kalju: ensimmäinen askel olikin hoitaa pieni kaljupää kuntoon.

Käärijä on rodultaan Hollannin valkohuntu, joka on erityisesti lemmikkikäyttöön jalostettu kanarotu. Käärijä on pieni ja erittäin luonteikas kana, joka haluaa mielellään olla mukana ihmisten puuhissa. Ensimmäisen viikon aikana Käärijä oli innokkaana apulaisena mukana mm. lampolan katon rakentamisessa sekä puutarhahommissa.
Lahjoita Käärijälle


Jeti


Silkkikukko Jeti muutti Auroraan kesäkuun 2023 alussa ollessaan noin puolivuotias. Jeti on kotoisin lappilaiselta kasvattajalta, joka kasvattaa ainoastaan silkkikanoja. Uusien tipujen kuoriutuessa kukoille on harvemmin tilausta, minkä vuoksi Jetistä luovuttiin tarpeettomana.

Aurorasta Jeti kuitenkin sai loppuelämän kodin - ja mikä ihana karvajalka hän onkaan! Jeti ystävystyi Käärijän kanssa ensimmäisen illan aikana ja valloitti ihmiset lempeydellään heti tapaamishetkellä. 
Lahjoita Benjaminille


Helmi


Helmi on kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta harrastekanalasta, josta hän saapui yhtä aikaa kaverinsa Benjaminin kanssa. Mummokanat olivat omistajalleen ns. “ylimääräisiä” uusien tipujen syntymisen myötä, minkä vuoksi Helmi oli vailla uutta kotia. Helmin tarkka ikä ei ole tiedossa, mutta hän on syntynyt luultavasti vuonna 2019.

Helmi on salaa haudottu kananen: hänen emonsa oli hautonut ihmisiltä salaa joukon tipuja, joiden kanssa Helmi kasvoi. Helmi on luonteeltaan utelias ja myös se, joka ensimmäisenä moittii ihmistä, jos ruokahuolto ei pelaa rouvan toivomassa tahdissa. 


Töyhtö


Töyhtö saapui Auroraan syyskuussa 2023 lappilaisesta yksityiskodista Juicen ja Vapun kanssa. Töyhdön sukupuoli ei uutta kotia etsiessä ollut tiedossa, minkä vuoksi tipuilla oli vaikeuksia löytää uutta kotia. Töyhtö on syntynyt heinäkuussa 2023. Syksyn mittaan paljastui, että Töyhtö on kana. Luonteeltaan Töyhtö on varovainen ja hieman ujo: hän seuraa ensin muiden puuhia ja menee sitten perässä, kun toteaa tilanteen turvalliseksi. Töyhtö pitää piilopaikoista ja on taitava kiipeilijä. Töyhtö on Hollannin valkohunnun ja silkkikanan sekoitus, joka muistuttaa ulkonäöltään hyvin paljon Käärijää.
Lahjoita Benjaminille


Hyyppä


Hyyppä saapui Auroraan syyskuussa 2023 lappilaisesta yksityiskodista Juicen ja Vapun kanssa. Hyypän sukupuoli ei uutta kotia etsiessä ollut tiedossa, minkä vuoksi tipuilla oli vaikeuksia löytää uutta kotia. Hyyppä on syntynyt heinäkuussa 2023. Syksyn mittaan paljastui, että Hyyppä on kukko. Luonteeltaan Hyyppä on melkoinen sisupakkaus ja seikkailija: hän hyppii ja pomppii ennakkoluulottomasti korkeillekin orsille ja harjoittelee kiekumista ahkerasti möreällä äänellään. Hyyppä on Hollannin valkohunnun ja silkkikanan sekoitus.

Vappu


Ikuinen Vappu eli Vappu saapui Auroraan syyskuussa 2023 lappilaisesta yksityiskodista Juicen ja kahden tipun kanssa. Vappu ei ollut enää parhaassa munintaiässä, jonka vuoksi uuden kodin löytyminen oli hankalaa. Vappu on oletettavasti syntynyt vuonna 2020. Rodultaan Vappu on silkkikana, eli samaa rotua kuin Jeti. Vappu on erittäin äidillinen kana, joka huolehti adoptiotipuistaan Töyhdöstä ja Hyypästä kuin omista poikasistaan. Kun Töyhtö ja Hyyppä olivat hieman pienempiä, Vappu otti heidät monesti siipiensä suojaan nukkumaan turvallista unta.
Lahjoita Benjaminille

Kaneli


Kaneli saapui Auroraan tammikuussa 2024 lappilaisesta yksityiskodista. Kaneli ei sopeutunut parveen, jossa eli kanojen lisäksi toinenkin kukko. Kanelia tarjottiin Auroraan, sillä aralle ja kiltille kukolle haluttiin tarjota mahdollisuus elämään ilman kiusatuksi tulemista. Kaneli on maatiaisen ja kääpiökochin risteytys ja syntynyt kesällä 2023. Kaneli olikin Auroran Kukkolan ensimmäinen virallinen asukas. <3 Kaneli on komea ilmestys, jonka luonne on lempeä ja hyvin kiltti. Hän suhtautuu ihmisiin uteliaasti ja opettaa mielellään nuorempiaan kukkojen tavoille.

Liitu


Jouluna 2023 syntyneet veljekset Liitu & Laku saapuivat Auroraan yksityiskodista Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin rajalta talvella 2024. Liitu ja Laku asuivat viiden kukkoveljeksen parvessa, joille kotikanalan pitäjä ei onnistunut löytämään kotia etsinnästä huolimatta. Kukkolassa oli tilaa, joten veljekset pääsivät muuttamaan Auroraan vapaaehtoistemme tuella.

Veljeksistä Liitu on luonteeltaan uteliaampi ja rennompi. Kaneli otti veljekset siipiensä suojaan heti ensimmäisenä iltana, ja kolmikko on siitä asti ollut erottamaton. Liitu on rodultaan kääpiökochi.

Laku


Jouluna 2023 syntyneet veljekset Liitu & Laku saapuivat Auroraan yksityiskodista Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin rajalta talvella 2024. Laku on veljeksistä se tarkkailevampi ja selvästi varovaisempi. Laku saa onneksi turvaa Kanelilta aina kun siltä tuntuu. Laku on rodultaan kääpiökochi.
Lahjoita Benjaminille

AURORAN AASIT

Auroran aasit tulivat tilalle lemmikeiksi kesällä 2021 pitkän pohdinnan ja unelmoinnin seurauksena, kun tilanpitäjät vielä ajattelivat lemmikkien hankinnasta eri tavalla. Aasit eivät siis ole rescue-eläimiä.

Lue lisää aaseista


Auroran aasit tulivat tilalle lemmikeiksi kesällä 2021 pitkän pohdinnan ja unelmoinnin seurauksena, kun tilanpitäjät vielä ajattelivat lemmikkien hankinnasta eri tavalla. Nykyään tilan pitäjät näkevät eläimet enemmänkin itseisarvoisina yksilöinä, joiden ei kuuluisi syntyä maailmaan ihmisen huvin tai hyödyn vuoksi.

Aasit ovat pitkäikäisiä eläimiä: he voivat elää yli 30-vuotiaiksi. Alusta asti oli siis selvää, että aasit ovat usean kymmenen vuoden sitoumus. Aasit elävät pihatossa, eli he saavat itse päättää milloin oleilevat sisällä ja milloin ulkona. Aaseilla ei ratsasteta tai ajeta, eikä heitä viedä maskoteiksi tapahtumiin. Aasit eroavat hevosista ja poneista huomattavasti mm. ruokinnan, luonteen ja käyttäytymisen osalta.

Aasien ruoasta 80% on olkea ja 20% heinää, lisäksi päivittäin annetaan kivennäisrehua ja satunnaisesti porkkanaherkkuja. Talvella suosiossa ovat kuivatut lehtipuiden oksat ja männynoksat. Aasien luontainen lauma on pienempi kuin hevosten ja ne muodostavatkin elinikäisiä ystävyyssuhteita toisten aasien kanssa. Aasilla tulisi aina olla aasikaveri omassa laumassaan - vaikka aasi voi elää näennäisesti hyvää elämää ponien, hevosten, lampaiden tai vuohien kanssa, mikään ei kuitenkaan korvaa toisen aasin seuraa.  Aasi on Suomessa suht harvinainen eläin: aaseja on Suomessa noin 400 yksilöä. Lisää aaseista voi lukea esim. Suomen aasiyhdistyksen ja Donkey Sanctuaryn sivuilta.


Jantje


Jantje, tuttavallisemmin Jante tai Jantsuli, on syntynyt 4.5.2020 Hollannissa tuntemattomalla tilalla, josta hän on varsana siirtynyt aasitallille. Rovaniemelle hän saapui yhdessä parhaan ystävänsä Dylanin kanssa kesällä 2021. 

Jante on aasikaksikon johtaja, joka huolehtii kaveristaan ja huomaa aina ensimmäisenä ympäristössä tapahtuvat muutokset. Hän on äärimmäisen älykäs, utelias, herkkä ja samalla epäluuloinen uusia asioita kohtaan. Esimerkiksi ihmisen uusi takki tai uusi lelu aiheuttavat ensi alkuun järkytyksen, josta kuitenkin toivutaan nopeasti. Jante reagoi vahvasti ihmisen tunnetiloihin, eikä hänen seurassaan voi teeskennellä. Janten lempiasioita ovat metsäkävelyt, palloleikki, syötävien juurien etsiminen kaivamalla ja ihmisen päähineen tai hanskojen varastaminen. Jante on ruuna ja rodultaan… aasi.

Lahjoita Jantelle

Dylan


Dylan, tuttavallisemmin karvakäpy tai pikku-ukkeli, on syntynyt 5.9.2020 Hollannissa tilalla, jossa asuu myös rescue-aaseja. Rovaniemelle hän saapui yhdessä parhaan ystävänsä Janten kanssa kesällä 2021. Dylan on pieni ja pippurinen miniaasi, jonka säkäkorkeus on vain noin 80 cm. Pientä kokoaan hän kompensoi luonteella, jonka täyttämiseen tarvittaisiin vähintäänkin kolmen tavallisen kokoisen aasin kaviot. Dylan ei pelkää ketään eikä mitään ja tietää oman arvonsa olevan vähintäänkin alankomaalaista aatelia.

Pitkäjänteisyys ja odottaminen eivät kuulu hänen vahvuuksiinsa. Dylanin lempiasioita ovat temppuleikit ihmisen kanssa, riehuminen, rapsutukset ja parhaan kaverin kiusaaminen. Dylan on ruuna ja rodultaan Välimeren miniaasi.MUISTOISSAMME


Benjamin

Lahjoita Benjaminille

Benjamin menehtyi viruksen aiheuttamaan sairauteen 27.9.2023 aamulla. Benjamin oli kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta harrastekanalasta, josta hän saapui yhtä aikaa kaverinsa Helmin kanssa. Mummokanat olivat omistajalleen ns. “ylimääräisiä” uusien tipujen syntymisen myötä, minkä vuoksi Benjamin oli vailla uutta kotia.

Benjaminin tarkka ikä ei ole tiedossa, mutta hän oli syntynyt luultavasti vuonna 2019. Benjaminin toinen silmä oli täysin sokea, mutta se ei hienon mummon menoa haitannut. Benjamin oli luonteeltaan erittäin rauhallinen, eikä hän jaksanut letkauttaa korvaansa kavereiden draamoille. 


Juice


Juice menehtyi äkillisesti viruksen aiheuttamaan sairauteen kesällä 2024. Juice saapui Auroraan syyskuussa 2023 lappilaisesta yksityiskodista Ikuisen Vapun ja kahden tipun kanssa. Lintuinfluenssaepidemia sai monet kotikanalan pitäjät luopumaan toiminnastaan ja niin kävi myös tässä tapauksessa. Osa yksityiskodin asukkaista sai uuden kodin muualta, mutta kukkoja harvemmin halutaan: ilman Auroraa Juicekin olisi mitä luultavimmin joutunut pataan.

Juicea oli kiusattu edellisessä kodissa niin, että hänen päälakensa oli nokittu kaljuksi. Kiusaamiskokemukset näkyivät Juicen käytöksessä arkuutena, alistuvuutena ja resurssiaggressiivisuutena ruokaa kohtaan. Juice oli luonteeltaan kuitenkin maailman lempein kukkoherra.

Sissi


Sissi menehtyi äkillisesti kuputukoksen uuvuttamana kesällä 2024. Sissin tarina on aivan omanlaisensa. Sissi oli kotoisin kerrostalosta, jossa hänet oli houdotettu netistä ostetusta siitosmunasta. Saimme Sissistä avunpyynnön Facebook-ryhmän kautta ja pystyimme reagoimaan tilanteeseen nopeasti. Sissi oli tullessaan laiha, kalpea ja kärsi vitamiininpuutoksesta, eikä ollut koskaan nähnyt lajitoveriaan. Sissillä ei kuitenkaan onneksi ollut varsinaista hätää, joten kuntoutuminen ihmisen parissa kasvaneesta tipusta kanaksi sujui hyvin.

Sissi oli parvessa oman tien kulkija, joka viihtyi parven laitamilla ja otti eniten kontaktia ihmiseen. Sissi ystävystyi syvästi vapaaehtoisemme Heidin kanssa. Heidi mm. opetti Sissin juomaan kanojen juoma-automaatista.
Lahjoita Benjaminille

Marski


Marski oli meille ensimmäinen rescue-eläin ennen Auroran perustamista. Marski annettiin ensin yllätyslahjaksi ihmiselle, jolla ei ollut tarjota hänelle sopivia tiloja tai lajitovereita. Meillä kuitenkin onneksi oli, ja päätimmekin, että Marski muuttaa meille Tapionkylään kesällä 2021.  

Marski oli kiltti ja rouvistaan hyvin huolehtiva kukko, joka kuitenkin ylivirittyi helposti ja toisinaan piti sen vuoksi ihmisiä itselleen uhkana. Marski menehtyi yllättäen kesällä 2023 ollessaan noin 3-vuotias.
Lahjoita Benjaminille


Pete ja Pinni


Pinni ja Pete olivat tehotuotantoon jalostettuja Hy-Brown -rotuisia kanoja, jotka tulivat Pohjois-Pohjanmaalta tilalta Marskin seuraksi kesällä 2021. Pete kuoli äkillisesti lokakuussa 2022 metsästyskoiran juostessa pihalle ja tapettua hänet, kun ihmiset eivät ehtineet väliin. Pete oli varsinainen mestarijuoksija, joka teki sprinttijuoksuja pihan poikki ja tutkaili muutenkin maailmaa uteliaasti omine nokkineen.

Pinni oli Marskin lempirouva, joka harvemmin poistui metriä kauemmas kavaljeeristaan. Kesän korvalla 2023 Pinni alkoi kuitenkin ontua, eikä jalkavamma parantunut viikkojen hoidosta huolimatta. Lopulta Pinni alkoi laihtua ja lopetti syömisen, jonka vuoksi oli tehtävä raskas päätös eutanasiasta.

Piki ja Pirkko


Piki ja Pirkko olivat sisaruksia, jotka muuttivat Auroraan lokakuussa 2022. Piki ja Pirkko syntyivät kesällä 2022 pieneen ja ahtaaseen harrastekanalaan, eivätkä he olleet koskaan nähneet ulkoilmaa ennen muuttoaan. Pikin ja Pirkon rotu ei ole tiedossa, mutta epäilemme heidän olleen eri rotujen sekoituksia. Piki oli sporttinen ja utelias, mutta hyvin arka; Pirkko puolestaan ihmisen syliin hakeutuva veijari, joka juoksi kutsuttaessa luokse ja nauratti jokaista tapaamaansa ihmistä omalaatuisuudellaan.

Piki ja Pirkko menehtyivät suureksi suruksemme vasta reilun vuoden ikäisinä alkukesällä 2023 äkillisiin munanjohtimen sairauksiin, jotka kanoilla ovat hyvin yleisiä.